Verantwoord lenen

Je hoort het wel eens om je heen: als je geld nodig hebt is het aantrekkelijk om geld te lenen, maar is geld lenen wel zo verantwoord? Als je besluit om geld te gaan lenen kan het echter wel verantwoord. Kies je er voor om te vergelijken met KredietSpotter dan ben je in ieder geval al goed op weg. Op deze pagina lees je meer over wat verantwoord lenen precies inhoudt en wat je kunt doen om voor jezelf de beste keuze te maken.

Wat is verantwoord lenen precies?

Als je naar de site van het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) gaat kom je al gauw een definitie van verantwoord lenen tegen. Het belangrijkste volgens het Nibud is dat je alleen een lening afsluit als het binnen het budget van je huishouden past. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je alleen een lening afsluit als je weet dat je het later kunt afbetalen. Als je een geld lening neemt zit je voor langere tijd aan de aflossing vast. Daarom is het slim om zekerheid te hebben over een vast inkomen. Wil je met de lening een grote uitgavenpost gaan bekostigen? Stel dan eerst eens aan jezelf de vraag in hoeverre je het extra geld nodig hebt. Zo lang je het op een verantwoordelijke manier doet, kan lenen dus prima.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Voordat je een lening gaat afsluiten is het belangrijk om het verschil te weten tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening leen je een bepaald bedrag. Je zit dan vast aan een bepaalde rente en een bepaalde aflostermijn. Dit wordt van tevoren al afgesproken. Met een doorlopend krediet kun je gedurende een bepaalde periode zo veel geld als je wilt opnemen, tot een afgesproken limiet. Wat een verantwoorde keuze voor jou is hangt af van je situatie. Voor een enkele grote aankoop is een persoonlijke lening gebruikelijker; wil je meer geld te besteden hebben, dan is een doorlopend krediet waarschijnlijk geschikter. Houd er wel rekening mee dat je dan constant een schuld houdt.

Stap één: vergelijk en bespaar

Verantwoord lenen begint bij het vergelijken van geldverstrekkers. Welke het voordeligste is, is namelijk nogal afhankelijk van jouw situatie (hoogte lening, lengte aflossing, enzovoorts). We hebben diverse vergelijkingssites bekeken en we kwamen uit op KredietSpotter als de beste manier om leningen te vergelijken. Op deze site kun je aangegeven wat je met je lening wilt doen (leendoel) en aan de hand van je gegevens wordt dan de beste geldverstrekker voorgesteld. Je krijgt een offerte waarna je zelf kunt kiezen of je de lening afsluit. Zo maak je geen overhaaste beslissingen; ook dit is verantwoord lenen. Let op! Geld lenen kost geld!

Kredietspotter

KredietSpotter voordelen

  • BKR - negatieve BKR registratie? KredietSpotter kan je meestal alsnog van dienst zijn
  • Oversluiten - start een goedkopere lening door (meestal) kosteloos je bestaande lening af te lossen
  • Duidelijkheid - de informatie die je van KredietSpotter krijgt is persoonlijk, duidelijk en eerlijk. Zo kun je de beste keuze maken, of het nu een doorlopend krediet is of een persoonlijke lening